Navigatie voor watersport & beroepsvaart
robuuste, energiezuinige refurbished laptops
[Start] [Omhoog] [Syst.drivers] [Video divers] [Suspend-2-Disk]
 

    Ga naar de:
  WEBWINKEL:
LAPTOPNAVIGATIE + boordcomputers + kaarten + navigatie-programma's en PC's

   WEBSITE:
HOME (Start)
(+lgemeen overzicht & downloads)

 ALGEMEEN:
Downloads
FAQ's _ Vragen
Weer & Nieuws

BESTELWIJZE

Gratis Adverteren

Wapenboeken

Even lachen?

  

De installatie van Windows 98 of Windows XP Home op een notebook (laptop) ZONDER CD(DVD)-speler.

Wat de installatie betreft:

Dit is, zolang er nog geen (externe) CD-speler is aangesloten of kan worden gebruikt, een tamelijk omslachtig proces. Zodra “98” of "XP" is geïnstalleerd, loopt alles heel vlot. U kunt dan de externe DVD-speler installeren en gebruiken, net zoals USB memory-sticks, enz. Maar voor het zover is, zult u met andere middelen de software moeten installeren. Een veel gebruikte methode is met een "directe kabelverbinding". Over deze werkwijze staat hieronder een nadere uitleg.

U heeft hiervoor een null-modem kabel nodig als u gebruik maakt van de seriële poort (erg langzaam - een CD kopiëren duurt 35-40 uur), of een parallelle kabel op de printerpoorten, die dan wel beiden ingesteld moeten staan op "ECP".

De werkwijze is dan als volgt:

Voor u kunt gaan kopiëren, dient u de harddisk te partitioneren en formatteren. Het eenvoudigst is het om op een diskette een kopie te maken van de programma’s: “fdisk.exe” en “Format.exe”. Deze kunt u beide van de installatie-CD van Windows 98 halen. Het verdient voorkeur de harddisk te partitioneren in bijvoorbeeld 2 ongeveer gelijke delen met een minimum van 2,5 Gb voor de C-drive (deze ruimte heeft u nodig als u eens “XP” over de reeds bestaande installatie moet installeren omdat er fouten in zijn ontstaan door virussen, stroomstoringen o.i.d.). Als dit is gebeurd, kunt u met de eigenlijke installatie beginnen.

 Eerst kopiëert u de gehele inhoud van een Window 98 installatie-CD naar de D-drive in een map die u bijvoorbeeld "Win98" noemt. Daarna kunt u vanuit deze map de "setup.exe" draaien en zo Windows 98 installeren. U kunt dan feitelijk al met de laptop aan de gang en alle toepassingen gebruiken.

Het verdient aanbeveling de map "Win98" op de D-drive te laten staan. Wilt u later extra mogelijkheden installeren dan kan dit heel vlot en soepel zonder dat u weer een kabelverbinding hoeft te maken. Eventueel kunt u de beide drives nog comprimeren voor meer ruimte.

 Wilt u echter "XP Home" op de laptop draaien, dan moet op de D-drive een map worden aangemaakt: "Win XP" waarin de gehele inhoud van de installatie-CD van Windows XP wordt gekopiëerd. Dit hoeft dan niet via een "directe kabelverbinding", maar kan nu met de externe DVD-speler of een memorystick worden gedaan. Dit kopiëren is hiermee dan nog maar een kwestie van minuten. 

Het is mogelijk deze stap over te slaan en rechtstreeks van de externe DVD-speler te installeren als de installatie hiervan onder Windows 98 goed is geslaagd.

De installatiemap "Win98" zou ik (als zekerheidsfaktor voor een makkelijke (her-)installatie als men met de boot onderweg is) op de D-drive laten staan. De map "XP Home" kan worden verwijderd om ruimte te sparen (zoals hiervoor al opgemerkt is het waarschijnlijk niet nodig deze map aan te maken en kan rechtstreeks van de externe DVD-speler of soms zelfs van de USB memory stick worden geïnstalleerd).