Navigatie voor watersport & beroepsvaart
robuuste, energiezuinige refurbished laptops
[Start] [Omhoog]
 

    Ga naar de:
  WEBWINKEL:
LAPTOPNAVIGATIE + boordcomputers + kaarten + navigatie-programma's en PC's

   WEBSITE:
HOME (Start)
(+lgemeen overzicht & downloads)

 ALGEMEEN:
Downloads
FAQ's _ Vragen
Weer & Nieuws

BESTELWIJZE

Gratis Adverteren

Wapenboeken

Even lachen?

  

 

Navigatiesystemen Artikel van MSN.nl 28-2-2006
Wat zijn de mogelijkheden als u in uw auto een navigatiesysteem wilt? De redactie bekeek voor u de mogelijkheden, van autoradio en gespecialiseerde navigatieapparatuur tot Pocket PC en bijbehorende software.
 
In dit artikel:
Inleiding
Zo werkt navigatie
Richting en snelheid
Routeberekening op basis van fileberichten (TMC)
Losse systemen
Autoradio met ingebouwde navigatie
Pocket PC met bedrading
Software
Pocket PC draadloos
Niet elke Pocket PC is geschikt
Notebook
SmartPhone
TomTom GO
Abonnement
Nog meer functionaliteit
Tot slot
 
Inleiding
Steeds meer nieuwe auto's zijn leverbaar met een navigatiesysteem. Gaat het daarmee dezelfde kant op als de autoradio? In het begintijdperk van de autoradio moest die apart besteld worden en door de dealer worden ingebouwd, tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om een nieuwe auto zonder autoradio te bestellen. Met navigatiesystemen is het nog niet zover, maar over een jaar of tien wellicht wel.
 
Zo werkt navigatie
Het navigatiesysteem in de auto ontvangt GPS- (Global Positioning System) signalen van de GPS-satellieten, die op 30.000 km hoogte boven de aarde zweven. Op basis van deze signalen kan de positie van de auto tot op de meter nauwkeurig worden berekend, op elk moment van de dag en ongeacht waar de auto zich bevindt. Samen met de in het systeem aanwezige digitale wegenkaart wordt u tijdens uw rit zeer nauwkeurig begeleid: op een schermpje ziet u hoe u moet rijden en een stem vertelt u waar en wanneer u moet afslaan. U hoeft alleen maar uw bestemming op te geven en het navigatiesysteem zal u de snelste of kortste route door het verkeer wijzen. Mocht u verkeerd rijden, bijvoorbeeld vanwege een gemiste afslag of een wegopbreking, dan zal het navigatiesysteem onmiddellijk een nieuwe route voorstellen.
 
Richting en snelheid
Voorbeeld navigatiesysteemHet navigatiesysteem beschikt over een elektronisch gyrokompas, dat de rijrichting van de auto bepaalt. Ook de snelheid van de auto is bekend: deze wordt ofwel afgeleid van een signaal van de kilometerteller, ofwel (in oude auto's) van een speciale snelheidszender die bij de wielen zit gemonteerd, ofwel van de GPS-signalen, die immers voortdurend veranderen als u zich verplaatst. Zo krijgt u enerzijds een idee hoelang de rit nog zal duren, terwijl u ook gewaarschuwd wordt als u te hard rijdt. Via de GPS-plaatsbepaling weet het systeem welke snelheidsbeperking van kracht is op de plek waar u rijdt, bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom of op de snelweg in een 100 kilometerzone.
 
Routeberekening op basis van fileberichten (TMC)
Sommige navigatiesystemen ondersteunen TMC, ofwel
Traffic Message Channel. Via TMC kan rekening worden gehouden met actuele verkeerssituaties zoals files. De verkeersinformatie* wordt, mits het navigatiesysteem dit ondersteunt, via de FM ontvangen en verwerkt in een nieuwe routeberekening.
 
Voorbeeld: navigatiesysteem in de auto
 
* Deze informatie wordt automatisch verkregen. Zo wordt de actuele verkeersintensiteit door middel van detectielussen in het wegdek gemeten en via het 'MONICA'-netwerk van de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat naar regionale centrales gestuurd. De verzamelde informatie wordt vervolgens doorgegeven aan het Traffic Information Center (TIC NL), een onderdeel van Verkeer en Waterstaat. Van daaruit wordt de verkeerssituatie in digitale vorm via de FM uitgezonden en door navigatiesystemen met een TMC-ontvanger opgevangen.
 
Losse systemen
Niet iedereen is in de gelukkige omstandigheid, dat hij of zij een nieuwe auto compleet met navigatiesysteem kan aanschaffen. De oplossing is een los navigatiesysteem, waarbij u de keuze hebt uit:
 
bullet Autoradio met ingebouwde navigatie
bullet PocketPC  met navigatiesoftware en bedrading
bullet Pocket PC met navigatiesoftware draadloos
bullet Notebook
bullet SmartPhone GSM-telefoon
bullet Speciaal navigatietoestel
 
Autoradio met ingebouwde navigatie
Voorbeeld: autoradio met ingebouwde navigatieAlle grote autoradiomerken bieden momenteel meerdere modellen aan met ingebouwde navigatie. Blaupunkt, Pioneer, Sony, VDO Dayton (v/h Philips), Kenwood, Panasonic, Grundig, Alpine, Becker en JVC. Veel van die radio's beschikken over een groot scherm, waarop zelfs dvd's bekeken en TV gekeken kan worden. Met betrekking tot navigatie wordt op het scherm de route afgelezen, maar ook ingeprogrammeerd.
 
Voorbeeld: volledig uitgeruste autoradio met ingebouwde navigatieVeel radio's hebben een heel klein schermpje van circa 5x7 cm, wat te maken heeft met de beperkte inbouwruimte in het dashboard, ook wel aangeduid met '1 DIN'. Het is niet eenvoudig om op zo'n klein scherm een route in te geven, vooral niet als de autoradio ook nog eens vrij laag in de auto gepositioneerd zit.
 
Andere modellen werken daarom met een extra en groter scherm van 5 tot 7 inch diameter, soms zelfs breedbeeld (16:9) en vaak uitklapbaar: het scherm schuift via een motormechanisme uit de radio zelf of uit het plafond van de auto. Behalve voor routeplanning is deze oplossing ook geschikt voor het afspelen van dvd-films voor de kinderen achterin.

De route wordt ingegeven via een draadloze afstandsbediening of een (meestal optioneel aan te schaffen) stuurwielbediening; het scherm is vaak een touchscreen voor aanvullende bediening.
 
Voorbeeld: navigatiesysteem klapt uit het plafond van de autoVoorbeeld: afstandsbediening
 
Voorbeeld: GPS-satellietontvangerDe wegeninformatie haalt de autoradio van een dvd of cd, die zich in de dvd/cd-wisselaar in de kofferbak of onder de stoel bevindt. Voor de plaatsbepaling is er een GPS-satellietontvanger, die door de meeste inbouwers ergens op het dashboard wordt bevestigd.
 
Pocket PC met bedrading
Een autoradio met navigatie is een vrij kostbare oplossing. Goedkoper is een PDA, vooral als u er al eentje hebt voor uw dagelijkse werkzaamheden, zoals uw afspraken, agenda, e-mail, contactpersonen enzovoort. Een Pocket PC is een pc op zakformaat, waar u zelfs Word en Excel op kunt bedrijven. En navigatie, mits u beschikt over:
 
bullet Pocket PC
bulletExtra SD of CF geheugenkaart
bulletNavigatiesoftware
bulletDigitale wegenkaarten
bulletGPS-ontvanger
 
De Pocket PC wordt in een speciale steun geplaatst met daaraan een flexibele arm. Aan het uiteinde van deze flexibele arm zit een zuignap, waarmee het geheel aan de voorruit wordt bevestigd. Dankzij de zuignap is de set ook weer gemakkelijk te verwijderen. De GPS-ontvanger komt op het dashboard te liggen en wordt via een kabel verbonden met de Pocket PC. Beiden werken op een batterij, maar voor langere autoritten is aansluiting op de autoaccu (via de sigarettenaansteker) gewenst.
 
Software
Om van de Pocket PC een navigatiesysteem te maken is software nodig. Deze software is tweeledig: het navigatieprogramma en de digitale wegenkaarten. Download deze tabel voor een overzicht van beschikbare navigatiesoftware voor Pocket PC's. Sommige oplossingen worden aangeboden als 'software only', andere in combinatie met een GPS-ontvanger. Veel softwarepakketten bevatten behalve de Pocket PC versie ook een PC-versie van de navigatiesoftware.
 
Het tweede deel van de software zijn de digitale wegenkaarten. Standaard worden al een of meer wegenkaarten meegeleverd, bijvoorbeeld van Nederland of de Benelux. Zelf kunt u er nog meer bij kopen. De wegenkaarten worden geladen in het geheugen van de Pocket PC. Het standaardgeheugen is doorgaans te klein om die wegenkaarten te bevatten, daarom moet een SD of CF geheugenkaartje in de Pocket PC worden gestoken, bijvoorbeeld van 128 MB of nog groter, afhankelijk van de detaillering van de wegenkaart en de hoeveelheid wegenkaarten.
 
Het programma en de wegenkaarten worden doorgaans aangeleverd op cd-rom en installeert u vanaf uw PC op de Pocket PC. De Pocket PC wordt daartoe tijdelijk via een USB of draadloze verbinding met de PC gekoppeld. Een enkele leverancier levert de software en wegenkaarten op een geheugenkaart (SD of CF), wat natuurlijk gemakkelijker is, vooral voor minder ervaren computergebruikers: geheugenkaart insteken en klaar.
 
Pocket PC draadloos
In de hierboven beschreven situatie lopen er drie snoeren over het dashboard: van GPS-ontvanger naar Pocket PC en van de sigarettenaansteker naar de Pocket PC en de GPS-ontvanger. Dat kan ook minder:
Antenne uitklappen
 
Pocket PC met ingebouwde GPS-ontvanger
Sommige Pocket PC's hebben standaard een GPS-ontvanger ingebouwd. Aan de achterzijde zit een speciale GPS-antenne die alleen maar uitgeklapt hoeft te worden.
Voorbeeld: GPS-opsteekmodule
 
GPS-opsteekmodule
Er zijn ook opsteekmodules voor GPS: op de plek waar u normaliter een SD of CF geheugenkaart in de Pocket PC steekt, daar steekt u nu de GPS-module in. De geheugenkaart past op zijn beurt weer in een speciale gleuf in de GPS-module.
 
Bluetooth
Moderne GPS-ontvangers en Pocket PC's zijn uitgerust met Bluetooth: over een korte afstand kunnen zij draadloos met elkaar communiceren. Het is daardoor voldoende om de GPS-ontvanger ergens op het dashboard te leggen. Blijft evenwel het probleem van de stroomvoorziening: het is aan te raden om een vaste 12 Volt verbinding naar de GPS-ontvanger te leiden en die onzichtbaar weg te werken. Die kan immers altijd in de auto blijven.
 
Pocket PC
12 Volt stroomvoorziening voor de Pocket PCDe enige kabel die nog overblijft is de 12 Volt stroomvoorziening voor de Pocket PC. Voor korte ritten is die niet noodzakelijk, maar een rit duurt al gauw wat langer, zeker als ook de terugreis wordt meegerekend. Bij veel Pocket PC's wordt een bevestigingssteun met flexibele arm en zuignap meegeleverd. Slimmer is een variant die op het dashboard wordt vastgeschroefd, waarbij de 12 Volt voedingskabel door een gaatje in het dashboard vrijwel onzichtbaar kan worden weggewerkt.
 
Niet elke Pocket PC is geschikt
Let op, dat de luidspreker in de Pocket PC een voldoende krachtig volume kan leveren, opdat hij boven het geluid van de autoradio en het geruis van de banden uitkomt. Is het geluid te zwak, dan is een externe luidspreker, die op de Pocket PC wordt aangesloten, dikwijls een oplossing.
 
Zeker zo belangrijk is de processor in de Pocket PC. De eerste generatie Pocket PC's is nauwelijks geschikt, terwijl ook bij nieuwe modellen goed opgelet moet worden. Sommige GPS-ontvangers, vooral die met TMC-functie, werken namelijk niet goed samen met bepaalde Pocket PC's. Let er daarom op, bij de aanschaf van een softwarepakket, of uw Pocket PC door de softwaremaker gecertificeerd is voor zijn software c.q. de GPS-ontvanger.
 
Notebook
Notebook met navigatiesysteemDe zwanenhals, waarmee een Pocket PC aan de voorruit is bevestigd, biedt een redelijke demping tegen de trillingen van de auto. Op een slecht wegdek of in het terrein begint hij echter zo te schudden, dat het scherm niet meer leesbaar is. De montage van een notebook in de auto is nog moeilijker. Er zijn echter ook veel voordelen. Zo is het scherm veel groter en dus gemakkelijker afleesbaar. Ook de luidspreker in een notebook is krachtiger dan in een Pocket PC. Als derde voordeel noemen we de prijs: veel gebruikers beschikken al over een notebook, zodat alleen GPS-module en software nodig is. In de softwaretabel is te zien, welke software ook geschikt is voor notebooks.
 
Een vierde voordeel van een notebook in de auto is, dat hij ook gebruikt kan worden als dvd-speler voor de kinderen achterin. Uiteraard kan dat niet tegelijk met de navigatiefunctie.
 
SmartPhone
Navigatiesysteem op uw SmartPhoneOnder meer van Route 66 is een compleet pakket leverbaar, waarmee u uw GSM-telefoon (van het type SmartPhone met Symbian-specificaties) verandert in een navigatiesysteem. Adreszoekmachine en tekstingave geschiedt in SMS-stijl. Via een GPRS verbinding wordt automatisch actuele verkeersinformatie vanaf het internet naar uw mobiele telefoon geladen, zelfs wanneer u onderweg bent.
 
TomTom GO
Voorbeeld van TomTom GoAl geruime tijd is de TomTom GO op de markt: een gemakkelijke alles in een oplossing. In de TomTom GO, die eruit ziet als een mini-TV, zit het complete navigatiesysteem verwerkt, inclusief het beeldscherm, de luidspreker en de GPS-ontvanger. U plaatst het apparaat via de meegeleverde steun op het dashboard of tegen de voorruit, steekt de SD-kaart met de digitale wegenkaarten erin, voert u uw bestemming in op het touchscreen en klaar. Een gedetailleerde elektronische Nederlandse wegenkaart en de belangrijkste Europese wegen, benzinestations en restaurants wordt meegeleverd. Het pakket TomTom GO bevat behalve het scherm met ingebouwde intelligentie een steun met zuignap, draagtas, handboek en aansluitkabel voor voeding via de sigarettenaansteker. In de TomTom GO zit een accu ingebouwd met een capaciteit voor 5 uur, dus die voedingskabel is niet altijd nodig. De grootste voordelen van de TomTom GO| zijn: gemakkelijk in gebruik, gemakkelijk te monteren en (vrijwel) geen kabels over het dashboard.
 
Abonnement
Welk systeem u ook kiest, bij elk systeem worden routekaarten op cd('s) of dvd('s) meegeleverd. Alleen van Nederland, de Benelux, of meerdere Europese landen, eventueel aangevuld met extra cd's met informatie over benzinepompen, ziekenhuizen, luchthavens en dergelijke. De kaarten worden door middel van een Windows-pc vanaf de cd overgeheveld naar de Pocket PC of naar een SD of CF geheugenkaart, die vervolgens in het navigatiesysteem wordt gestoken. Zoals de SD-kaart van TomTom GO.
 
U begrijpt dat dit statische informatie is: veranderingen zijn niet mogelijk. Een weg die gewijzigd wordt in eenrichtingsverkeer, een brug die opgeheven wordt, een spoorwegovergang die wordt omgezet in een fietstunnel enzovoort, het wegennet is dynamisch. Ieder jaar verandert het wegennet met ongeveer 15%. De routekaarten worden daarom voortdurend bijgewerkt. De zogenaamde Map Suppliers* of kaartenleveranciers sturen dagelijks 'veldteams' op pad om de kaarten bij te werken.
 
Om steeds over de meest actuele informatie te beschikken kunt u voor de meeste systemen een abonnement afsluiten. De cd's of dvd's met de bijgewerkte wegenkaarten krijgt u dan regelmatig automatisch thuisgestuurd. Aanvullende abonnementen voorzien ook in het doorgeven van snelheidscontroles.
 
* Een van de grootste map suppliers is NAVTEQ; het bedrijf heeft zijn Europese hoofdkantoor in Veldhoven en heeft 575 geografische researchers in dienst. Onder meer Nederland, Engeland, de Duitssprekende landen en ScandinaviŽ zijn door NAVTEQ zeer nauwkeurig in kaart gebracht. Onlangs werd met het toevoegen van de onverharde landwegen in Frankrijk ook dit land volledig gedekt. De overige Europese landen zijn uiteraard ook al in kaart gebracht, de meeste zeer nauwkeurig, andere wat minder (denk aan de karrensporen in Spanje).
 
Nog meer functionaliteit
Sommige navigatiesystemen communiceren ook met uw GSM, bijvoorbeeld via CIX 3000. Dit betekent dat u op het touchscreen-beeldscherm van het navigatiesysteem de telefoonlijst van uw GSM zichtbaar kunt maken en iemand kunt opbellen door diens naam aan te tikken op het scherm. Bovendien kunnen via diezelfde mobiele telefoon updates van de wegenkaarten plaatsvinden en zijn extra wegenkaarten te activeren.
 
Zo'n dienst is C IQ Intelligent Content on Demand: daar kunt u bijvoorbeeld voor de duur van uw vakantiereis landkaarten bestellen, die na uw vakantie niet meer werken. Voor het gebruik van de kaarten betaalt u een kleine vergoeding. De telefoon, of liever gezegd de handsfree-set waar de telefoon in zit, wordt via een kabel met het navigatiesysteem verbonden. Het is ook mogelijk de GSM via Bluetooth - dus draadloos - met de navigatie te laten communiceren.
 
Tot slot
Een notebook of Pocket PC als navigatiesysteem werkt uitstekend en is als oplossing zeker interessant. Waar u wel rekening mee moet houden is een geregeld terugkerend ritueel: het plaatsen van de hardware, het aansluiten van de kabels, het tot stand brengen van de GPS-verbinding en het zoeken naar de satellieten. Die voorbereidingen kosten telkens zo'n drie minuten; daarna kan de route uitgestippeld worden. Wie vaak op weg is, zal op den duur opteren voor een vaste oplossing, zoals een autoradio of TomTom GO. Als grootste voordeel van de Pocket PC-oplossing noemen we de prijs en de veelzijdigheid van het apparaat: met een Pocket PC kan immers nog zoveel meer.