Navigatie voor watersport & beroepsvaart
robuuste, energiezuinige refurbished laptops
[Start] [Omhoog]
 

    Ga naar de:
  WEBWINKEL:
LAPTOPNAVIGATIE + boordcomputers + kaarten + navigatie-programma's en PC's

   WEBSITE:
HOME (Start)
(+lgemeen overzicht & downloads)

 ALGEMEEN:
Downloads
FAQ's _ Vragen
Weer & Nieuws

BESTELWIJZE

Gratis Adverteren

Wapenboeken

Even lachen?

  


Wat heeft u nodig voor een compleet navigatiesysteem voor op het water?

Bepalend voor de keuze van een van de volgende systemen zijn een aantal factoren:

     1        u wilt een flexibel systeem waarop u niet alleen – op vaak een heel klein schermpje - een positie kunt aflezen en een beperkt beeld krijgt van vaarrichting en evt. Route, maar u wilt een goed en duidelijk beeld, met weergave van het vaargebied en de omgeving met de mogelijkheid hierop in te zoomen, van kaarten te wisselen, enz.
2        U wilt ook een route kunnen plannen op de kaart op het beeldscherm en dit vast kunnen leggen met aanvullende notities, zoals het telefoonnummer van de havenmeester, of zijn marifoonkanaal en gegevens over de omgeving van de ligplaats.
3        U wilt ook de mogelijkheid om de dieptemeter en de windsnelheidsmeter op het beeldscherm weer te geven.
4        Tenslotte wilt u ook e.e.a. kunnen verbinden met de stuurautomaat, evt. De radar of AIS.
5        U wilt de vrijheid om zelft te bepalen hoe en welk kaartmateriaal u gaat gebruiken. U wilt bijvoorbeeld bestaande digitale kaarten kunnen gebruiken, of als u daarover beschikt een mooie, duidelijke luchtfoto gebruiken, of, wat vaak voor de hand liggend is: bestaande papieren kaarten in de PC, laptop of PDA gebruiken.
6        U wilt niet uw splinternieuwe en kostbare PC of laptop aan de gure elementen blootstellen en al zeker niet het risico lopen dat een klap zout water deze apparaten tot onbruikbaarheid laat corroderen.
7        Tenslotte wilt u niet teveel geld uitgeven en zelf veel kunnen doen, zodat u altijd weet hoe e.e.a. gerepareerd kan worden zonder dat u meteen een monteur moet laten komen of kostbare onderdelen moet aanschaffen.

Er zijn minstens 4 manieren om een navigatiesysteem op te bouwen uit bestaande (voorhanden) componenten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, stroomvoorziening en beschikbare componenten kunt u kiezen voor:
1        normale PC vanaf Pentium-I  met een kleuren CRT of TFT beeldscherm
2        laptop (notebook) eveneens v.a. Pentium-I
3        PDA
4       
Inbouwcomputer (hier kunnen heel veel voorhanden onderdelen worden gebruikt

Als de stroomvoorziening (bijv. op een zeiljacht) een rol speelt is, de keuze voor een PDA voor de hand liggend. Een PDA heeft echter beperkingen, zoals men die ook kent van de handheld kant-en-klare GPS apparaten (Garmin, Magellan, enz). Heeft u echter een PDA, en voldoet deze aan een aantal nader te noemen voorwaarden, dan kunt u hiermee aan de slag. Als u met niets moet beginnen is een keuze voor laptop of inbouwcomputer vanuit het oogpunt van bedieningscomfort, de betere. Wilt u de goedkoopste oplossing: neem dan een Pentium-II computer mee aan boord (v.a.  € 29,95 - PC met HDD) en verstouw deze goed.

De laatste 3 keuzes zijn qua gebruiksgemak vergelijkbaar, waarbij natuurlijk de nieuwheid, of beter gezegd: de processor wel een belangrijke rol speelt.
Een laptop met Pentium-I processor (of vergelijkbaar) is voor navigatiedoeleinden al ruimschoots voldoende. Beeldwisselingen van de (zee-)kaarten verloopt natuurlijk bij stijgende processorsnelheid vlotter. Als bedieningscomfort voor u ook betekent, dat u aan boord uw foto's of video-opnames wilt bewerken, of misschien ook een film op de DVD-speler wilt zien, dan bent u al gauw gebonden aan een Intel P-III processor (of vergelijkbaar) of nog sneller.

Binnen het raam van deze opstelling blijft de keuze dan beperkt tot een inbouwcomputer. Wilt u nog een stapje verder en sneller, dan komt de grens van het aan boord meenemen van uw nieuwe snelle en dure PC of laptop, al heel dichtbij. Maar ook dan kunt u nog voor weinig geld een compleet werkend  navigatiesysteem aan boord hebben. 

Benodigdhedenlijst:
Er wordt van uitgegaan dat u al in het bezit bent van een PDA, laptop of PC in  de eenvoudigste (basis-)uitvoering. In de specificaties van uw apparaat kunt u nalezen of onderdelen uit de benodigdhedenlijst al zijn inbegrepen. De PDA dient 1 van de types te zijn zoals genoemd in de lijst op:  www.b-bit.nl/adapters.htm  (= klik dan op de link: Accessoires: Kabels & Houders voor alle typen PDA.
De in rood aangegeven produkten zijn optioneel.
Aanbevolen wordt in alle gevallen gebruik te maken van de USB-technologie, waarmee u naar behoeven (tot 127 stuks) externe apparaten kunt aansluiten op de laptop of PC. Hiermee kunt u met een enkele kabel volstaan en op de werkplek met een USB-hub meerdere USB-apparaten aansluiten. Bovendien kunt u onderweg het stroomverbruik beperken door alleen de hoognodige apparaten aan te sluiten

Onderdeel

PC P-I, P-II, P-III

Laptop

Inbouw

PDA

LINK

GPS-muis

X

X

X

X

www.b-bit.nl/navigatie.htm

Adapter PS/2 - USB

X

X

X

 

www.b-bit.nl/adapters.htm

Navigatieprogramma

X

X

X

X

www.b-bit.nl/programma’s.htm

www.b-bit.nl/navigatie.htm

Auto houder 3-in-1

 

 

 

X

www.b-bit.nl/adapters.htm

Windows 98  of XP (of vergelijkbaar)

X

X

X

 

www.b-bit.nl/prijslijst.htm

Laptop P-I tot nieuw

 

X

 

 

www.b-bit.nl/used_laptops.htm

PC P-II tot nieuw

X

 

 

 

www.b-bit.nl/used_laptops.htm

Moederbord all-in-one

 

 

X

 

www.b-bit.nl/specificaties1.htm

Geheugen

X

X

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

PDA

 

 

 

X

www.b-bit.nl/navigatie.htm

Harddisk

X

X

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

Voeding min.180W

 

 

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

USB externe harddisk

X

X

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

USB externe CD/DVD speler of writer

X

X

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

USB geheugen stick

X

X

X

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

USB cardreader multifunctioneel = tevens memorystick

X

X

X

 

€  9,50  USB-stick nu alles in één – plaats hierin de SD-kaart en het werkt dan als geheugenstick

USB draadloos internet

X

X

X

 

€  29,95 USB-stick uitvoering

Laptop 12 voeding

 

X

 

 

www.b-bit.nl/gps_inbouw.htm

USB muis & keyboard

X

X

X

 

www.b-bit.nl/nieuwe_pagina_17.htm

TFT Flat screen

X

X

X

 

www.b-bit.nl/tft_schermen_17.htm

Draagtas laptop

 

X

 

 

www.b-bit.nl/used_laptops.htm

Agemene informatie

 Navigatie:

 

 

 

www.b-bit.nl/navigatie_info.htm

Hoe te bestellen

X

X

X

 

www.b-bit.nl/hoe_bestellen.htm

 Voor uw bestelling houden wij ons gaarne aanbevolen.

Een aantal van onderstaande onderdelen kunt u ook voor zakelijk gebruik inzetten. Indien gewenst kunnen wij u een zakelijke en een particuliere rekening zenden.

U kunt uw bestelling zenden per e-mail: info@b-bit.nl of per telefoon: 0320-261501 of per brief: ASI / B-Bit Computers  -  Werfweg 31a  -  8243 PG Lelystad.

Onze showroom is op afspraak (tel: 0320-261501 of per e-mail: info@b-bit.nl) geopend. U kunt hier de verschillende modellen bekijken en zien werken.