Navigatie voor watersport & beroepsvaart
robuuste, energiezuinige refurbished laptops
[Start] [Omhoog]
 

    Ga naar de:
  WEBWINKEL:
LAPTOPNAVIGATIE + boordcomputers + kaarten + navigatie-programma's en PC's

   WEBSITE:
HOME (Start)
(+lgemeen overzicht & downloads)

 ALGEMEEN:
Downloads
FAQ's _ Vragen
Weer & Nieuws

BESTELWIJZE

Gratis Adverteren

Wapenboeken

Even lachen?

 



 

 

TOUCHSCREENS   -   (Aanraakscherm)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een aanraakscherm (vaak met het Engelse touchscreen aangeduid) is een beeldscherm dat ook als invoerapparaat voor een computer of 'embedded system' kan worden gebruikt door het scherm aan te raken.

 
Werking van een resistiefaanraakscherm

Het grootste voordeel hiervan is dat de gebruiker in principe een oneindig aantal (virtuele) knoppen kan aansturen met dezelfde oppervlakte. Dit in tegenstelling tot een echt toetsenbord, waar de knoppen vast zitten en altijd dezelfde vorm zullen behouden. Op een aanraakscherm kan de "knop-functie" ook veel directer en intuïtiever aan de inhoud van het beeldscherm worden verbonden.

Deze technologie wordt vaak toegepast op palmtops en andere apparaten waar ruimte beperkt is, maar kan eveneens op gewone computerschermen gebruikt worden.

Een aanraakscherm fungeert in de eerste plaats als simulatie van een muis, het invoeren van langere teksten via het scherm gaat moeizaam.

Er zijn een aantal technieken:

  1. Capacitief: door het wegvoeren van spanning via je vinger treedt er een reactie op. Een capacitief aanraakscherm kan niet in combinatie met een styluspen gebruikt worden.
  2. Surface Acoustic Wave: onderbreking van geluidsgolven veroorzaken een "touch". Nadeel: deze schermen zijn heel lastig waterdicht te krijgen
  3. Resistief: weerstandstechniek, is met meerdere voorwerpen te bedienen

Bij de eerste twee technieken hoeft men, strikt genomen, niet het scherm aan te raken, maar een bijna-aanraking is voldoende.

De technologie om de aanwijzing van de gebruiker te registreren is ook los van een beeldscherm bruikbaar, bijvoorbeeld als tekentablet

Eén van de eerste plaatsen waar op grote schaal aanraakschermen werden ingevoerd in Nederland, was de vernieuwde bibliotheek van Rotterdam in ca. 1984

 Nieuwe toepassingen met aanraakschermen

De markt lijkt de aanraakschermen volledig te omarmen. Daar waar tot voor kort het voornamelijk zichtbaar was in Sci-fi flims, heeft met o.a. de komst van de Iphone en TomTom het aanraakscherm zijn weg gevonden naar een breed publiek. De mobiele telefoon is een goed voorbeeld van de toepasbaarheid van touchscreens, maar ook kiosken (NS stations of bioscopen)worden steeds breder toegepast. De volgende stap is die wellicht binnen andere processen zoals het plaatsen van een bestelling in een restaurant. Digitaal bestellen wordt momenteel slechts op kleine schaal toegepast, maar bieden wel mogelijkheden. Otoucho is een goed voorbeeld de toepasbaarheid binnen de horeca. Met deze touchscreen applicatie kan op een touchscreen aan tafel de digitale menukaart bekeken worden en direct besteld worden. Hoe gebruiksvriendelijker de ontwerpen worden, hoe meer deze zullen worden toegepast in het dagelijks leven.